თეთრი პურის შესახებ დიეტოლოგთა მოსაზრება მითი აღმოჩნდა

დიეტოლოგმა დუან მელორმა დიდი ბრიტანეთის ასტონის უნივერსიტეტიდან Daily Mail-ს განუცხადა, რომ თეთრი პური

თავისთავად არ არის ჯანმრთელობისთვის საშიში – ის არ იწვევს სისხლში შაქრის საშიშ მატებას.

უფრო მეტიც, პურთან ბოჭკოებით მდიდარი საკვების დამატება მას ბევრად უფრო ჯანსაღ საკვებად აქცევს. ექიმმა განმარტა, რომ 100 გრამი თეთრი პური შეიცავს დაახლოებით 49 გრამ ნახშირწყლებს. მთლიანი მარცვლეულის პურის იგივე რაოდენობაში ნახშირწყლების რაოდენობა დაახლოებით 41 გრამია, რაც მცირედიდაა ნაკლები.

  • ასევე, იმის გათვალისწინებით, თუ რამდენად სწრაფად შეიწოვება სახამებელი და წარმოიქმნება გლუკოზა ორგანიზმში, დიდი განსხვავება არ არის თეთრ და მთლიან მარცვლოვან პურს შორის.

ეს ნიშნავს, რომ თეთრი პური არ იწვევს სისხლში შაქრის საშიშ მატებას.

  • დიეტოლოგის თქმით, გლუკოზის დონის მატება ბუნებრივი რეაქციაა საკვების მიღებაზე. ძირითადი განსხვავება თეთრ და მთლიან მარცვლეულ პურს შორის არის ნედლეულის – მარცვლეულის დაფქვის ხარისხი. მთელი მარცვლეულის პური აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, რადგან ის მდიდარია უხეში, არასრულად დაქუცმაცებული დიეტური ბოჭკოებით (უჯრედისი). ეს არის მისი სარგებლის მიზეზი. თუმცა, მელორის თქმით, ჩვეულებრივ თეთრ პურს თუ დავუმატებთ ბოჭკოს (ბოსტნეული, მწვანილი) ის ისეთივე ჯანსაღი გახდება.