უგემრიელესი ყურძნის ჯემის მოსამზადებლად საჭიროა მხოლოდ ორი ინგრედიენტი: ყურძენი და შაქარი. შაქრის რაოდენობა თავად დააკორექტირეთ. შეიძლება ნაკლებად ტკბილი გინდოდეთ.
შეგიძლიათ გამოიყენოთ მუქი ყურძენი, ან მწვანე. ან გააკეთოთ ნარევი. ასევე შეგიძლიათ მოხარშვისას ჯემს დაუმატოთ ორი დაჭრილი ვაშლი, რომ პექტინის გამო ჯემი უფრო გელი იყოს. ან ორი ფორთოხლის წვენი ციტრუსის არომატისთვის.
შავი ყურძნის მურაბა შეიძლება გამოვიყენოთ უგემრიელესი ტორტებისა და ნამცხვრების შიგთავსად, ან საუზმეზე ტოსტზე წაუსვათ.
შემადგენლობა
- ყურძენი (გახეხილი) 1 კგ.
- შაქარი 300გ.
საფეხურები:
ყურძნის ჯემის მოსამზადებლად, დარწმუნდით, რომ გაქვთ ახალი სახურავები და გაწმენდილი ქილები. მოაცილეთ ყურძენს ტოტები და კარგად გარეცხეთ გამდინარე წყლის ქვეშ. გადაწურეთ და ამოიღეთ წიპწები, თითოეული ყურძენი დაჭერით პატარა დანით. თუ ამას არ გააკეთებთ, მურაბის გაკეთება მაინც შეგიძლიათ, მაგრამ საცერში უნდა გადაწუროთ, რომ თესლი ქილაში არ მოხვდეს.
ყურძენი მოათავსეთ დიდ ქვაბში. ადუღეთ საშუალო ცეცხლზე. ამას დაახლოებით 20 წუთი დასჭირდება, არ დაივიწყოთ მორევა. დაამატეთ შაქარი და ხარშეთ დაბალ ცეცხლზე, სანამ ტემპერატურა 108 გრადუსს არ მიაღწევს. ამას დაახლოებით 20 წუთი დასჭირდება, ჩვენ გირჩევთ გამოიყენოთ საკვების თერმომეტრი.
ჯერ კიდევ ცხელი ჯემი ჩაასხით წინასწარ გაწმენდილ ქილებში ძაბრის გამოყენებით უფრო ზუსტი სამუშაოსთვის (გამოიყენეთ 300 გ. ქილები). დახურეთ სახურავი, იზრუნეთ ვაკუუმის შესაქმნელად.
ყურძნის ჯემის მირთმევა შესაძლებელია მომზადებიდან 2-3 კვირის შემდეგ.
შეინახეთ ყურძნის ჯემი სითბოსგან და სინათლისგან მოშორებით დაახლოებით 3 თვის განმავლობაში. თუ ქილებს გახსნით, ისინი უნდა შეინახოთ მაცივარში და მიირთვათ რამდენიმე დღეში.