მანდარინი ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის, რადგან ის მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით, რაც სხვადასხვა სისტემის გამართულ ფუნქციონირებას უწყობს ხელს. მანდარინი განსაკუთრებით სასარგებლოა იმუნური, გულ-სისხლძარღვთა და საჭმლის მომნელებელი სისტემებისთვის.
მანდარინის სასარგებლო თვისებები
- იმუნური სისტემის გაძლიერება:მანდარინი შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინ C-ს, რომელიც აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ეხმარება ორგანიზმს ინფექციების და ვირუსების წინააღმდეგ ბრძოლაში.
- კანის სიჯანსაღე:ვიტამინი C ასევე ხელს უწყობს კოლაგენის სინთეზს, რაც აუმჯობესებს კანის ელასტიურობას და ანელებს სიბერის ნიშნების გამოვლენას.
- ანტიოქსიდანტური თვისებები: მანდარინი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, ამცირებენ ანთებით პროცესებს და ხელს უშლიან ქრონიკული დაავადებების განვითარებას.
- გულის ჯანმრთელობა:მანდარინში არსებული კალიუმი და ბოჭკოები ამცირებენ არტერიულ წნევას და ქოლესტერინის დონეს, რაც ხელს უწყობს გულის დაავადებების რისკის შემცირებას.
- საჭმლის მომნელებელი სისტემა:მანდარინის ბოჭკოები ამსუბუქებენ საჭმლის მონელებას, ხელს უწყობენ კუჭ-ნაწლავის მოქმედებას და ეხმარებიან ყაბზობის თავიდან აცილებას.
მანდარინის ჭარბი მოხმარების შედეგები
მიუხედავად მისი სარგებლისა, მანდარინის ჭარბმა მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს:
- ალერგიული რეაქციები: დიდი რაოდენობით მანდარინი შეიძლება გამოიწვიოს ალერგია, გამონაყარი და კანის ქავილი.
- საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები:ჭარბი მანდარინი მჟავიანობის მომატებას და კუჭ-ნაწლავის გაღიზიანებას იწვევს, რაც შეიძლება დისკომფორტს იწვევს.
- კბილების დაზიანება:მანდარინის მჟავა და შაქარი შეიძლება საზიანო იყოს კბილებისთვის და გამოიწვიოს ემალის დაზიანება.
მანდარინის ყოველდღიური ნორმა დაახლოებით 2-3 ნაყოფია, რათა მაქსიმალურად ისარგებლოთ მისი დადებითი თვისებებით და თავიდან აიცილოთ შესაძლო გვერდითი მოვლენები.