მეცნიერებმა დაასახელეს სანელებლები, რომლებიც სისხლში გლუკოზის დონეს ამცირებს

შავი კვლიავის, ჯანჯაფილის, დარიჩინის და სხვა საკვები დანამატების უზმოზე მიღებამ შეიძლება ხელი შეუწყოს სისხლში გლუკოზის დონის შემცირებას დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებში. ამას მოწმობს ესპანეთის სარაგოსას უნივერსიტეტის მეცნიერთა კვლევა.

მეცნიერებმა გააანალიზეს 77 კვლევა და ჩაატარეს კიდევ 45-ის მეტაანალიზი. შედეგად, მათ აღმოაჩინეს, რომ დარიჩინს, რომელსაც უზმოზე მიირთმევენ, შეუძლია ოდნავ შეამციროს სისხლში გლუკოზის დონე.

უდიდეს ეფექტს იძლევა კურკუმინი, ხოლო ყველაზე ეფექტური იყო ჯანჯაფილი, შავი კვლიავი და ზაფრანა. ჯანჯაფილი ასევე ამცირებს ინსულინის დონეს ორგანიზმში.

საერთაშორისო კვლევითმა ჯგუფმა, რომელსაც ხელმძღვანელობდნენ ჰონგ-კონგის უნივერსიტეტის მეცნიერები, დაადგინა, რომ რეზისტენტული სახამებელი, ნახშირწყლები, რომლებიც გვხვდება პარკოსნებში, მარცვლეულსა და ზოგიერთ ხილში, ხელს უწყობს დიაბეტის და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკის შემცირებას ჭარბწონიან და სიმსუქნის მქონე ადამიანებში.